poniedziałek, 10 listopada 2014

JAGLANE CIASTECZKA OWOCOWE


Jaglane ciasteczka owocowe.

1 duże jabłko (starte na małych oczkach tarki)
4 średnie banany (pogniecione widelcem na papkę)
4 łyżki oliwy
1 szklanka kaszy jaglanej
1 szklanka płatków jaglanych
Połączyć wszystkie składniki. Jabłko zetrzeć i dodać po przygotowaniu pozostałych produktów, by nie ściemniało. Tego jabłka można dodać więcej (nawet 2szt), ciasteczka będą bardziej wilgotne, miękkie. Jeśli ilość jabłka będzie zgodna z przepisem podstawowym, wyjdą bardziej suche, zbite ale równie dobre jeśli chcemy zrobić batona. Układać łyżką na blaszce w formie kleksów lub batonów. Muszą być dość grube 1-1,5-cm. Można dodać garść posiekanych rodzynek, żurawiny suszonej, słonecznika, orzechów. Kasza ma być surowa, „ugotuje się” podczas pieczenia. 

Smacznego, Natalia!





16 komentarzy:

  1. Ciasteczka wyglądają smakowicie i na pewno też takie są.Napisz proszę,ile z tej porcji wychodzi ciasteczek i jak długo można je przechowywać?Pozdrawiam wspaniałą mamę.

    OdpowiedzUsuń
  2. A ile pieczemy i w jakiej temperaturze

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czas pieczenia 25-30 minut, temperatura 180 stopni.

      Usuń
  3. nie no ale ten rudy tyłek to juz przesada.....u mnie też moja Tośka zawsze zadkiem na stole :)

    OdpowiedzUsuń
  4. chciałabym je upiec, ale poproszę jeszcze o temperaturę i czas pieczenia

    OdpowiedzUsuń
  5. Czas pieczenia 25-30 minut, temperatura 180 stopni. Ja mam gazowy bez możliwości regulacji temp. i też wychodzą. Ile wychodzi, to zależy czy robię batony czy okrągłe ciasta, ale jest to porcja na jedną blachę. Jeśli robię okrągłe to wychodzi (jeśli dobrze pamiętam) coś ok 10 ciasteczek. Życzę smacznego.

    OdpowiedzUsuń
  6. dzięki za szczegóły dot. pieczenia :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. kaszę płuczemy przed?

    OdpowiedzUsuń
  8. Hmmm,a czy mogą być płatki ryżowe zamiast jaglanych?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, ze lepiej zastąpić drobnymi owsianymi.

      Usuń
  9. jeśli jaglane to już mi smakują ;) w ogóle jeśli "kaszowe" to zrobię na pewno! aktualnie pochłaniam jaglaną babeczkę ale, ale na ciasteczka też przyjdzie czas. Wyglądają mega!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciacha są super! Pyszne i chrupiące ! Dziś przetestowaliśmy i na pewno będziemy jeszcze robić :)
    Pozdrawiamy !

    OdpowiedzUsuń
  11. witam, ja dodalam zamaist płątków jaglanych -owsiane i chyba cos jednak mi nie wyszło;/ bo ciastka nie chcialy sie nodkleić od papieru do pieczenia :/ pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. a moze mi nie wyszły, bo zblendowałam banany?

    OdpowiedzUsuń