sobota, 3 stycznia 2015

CHLEB ŁYŻKĄ MIESZANY

W nowym Roku dzielimy się z Wami pysznym chlebem (a przynajmniej przepisem)!





Chleb pełen zalet...i smaku!
Szybki, łatwy przepis, spora ilość ziaren, smaczny, zdrowy. Ma złotą chrupiącą skórę i lekko wilgotny miąższ o sporych dziurkach. Idealny na imprezki ze znajomymi, niedzielne śniadanko 
czy pyszną kanapkę dla maluszka.

Do dużej  miski wsypać:
- 0,5 kg mąki krupczatki
- 5dkg drożdży ( ja daję zawsze mniej czyi 1/3 kostki)
- łyżeczka soli (ja ją pomijam ale chlebek ze solą jest znacznie  smaczniejszy) 
- łyżka  cukru
- ½ szklanki płatków (owsianych i/lub jęczmiennych, my dodałyśmy jeszcze jaglane)
- 4 łyżki słonecznika
- 4 łyżki siemia  lnianego
- można dodać jeszcze otręby – 2 łyżki

Składniki wymieszać, dodać dwie szklanki wody. Mieszać krótko do połączenia składników. Odstawić do wyrośnięcia (do podwojenia objętości). Wymieszać i przelać do wysmarowanej 
olejem i wysypanej ziarnami blaszki keksówki o długości 30cm. . Pozostawić chleb w blaszce 
na 15 min by ponownie wyrósł. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 45- min.

Chlebek godny polecenia dla całej rodziny a jeśli nie macie pomysłu co przyrządzić na wieczorne spotkanie ze znajomymi ten chleb jest super pomysłem.  W zestawieniu z kiszonymi ogórkami, smalcem, siekaną cebulką, masłem zostanie zjedzony  do ostatniej kromki. 

Smacznego, Natalia :)






16 komentarzy:

  1. muszę spróbować upiec taki chleb, bo na drożdżach kiedyś już piekłam i zawsze wychodził, gorzej bywało z moją produkcją dzikich drożdży
    osobiści również uwielbiam pajdki chleba ze smaloszkiem i kwasiorkiem ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Musze wypróbować twój przepis, uwielbiam domowy chlebek:) ależ mi chęci narobilas
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Wypróbuję ten przepis zdecydowanie i to nawet w tym tygodniu. ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. zamiast wody proponuję mleko- dodaje jeszcze żurawinę- PYCHOTA!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My na diecie bez mleka ale z żurawiną zrobie ( jak tylko dorwe eko bo zwykła uczula Gabiszonka) Pozdrawiam.

      Usuń
  5. Cześć kobitki :) i boski Bru 😘 drożdże najpierw moczymy w wodzie lub mleku ? Czy na sucho dodajemy ?

    OdpowiedzUsuń
  6. chlebek właśnie się piecze :) ciekawa jestem jaki wyjdzie

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie moczymy. Na sucho dajemy rozkruszone do miski z mąką. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. moj mąż dzisiaj upiekł....pyszny!!! i już zjedzony

    OdpowiedzUsuń
  9. Pychota!! i szybciutko się robi, dzięki wielkie za przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jupii!!nareszcie zrobiłam,wyszedł przepyszny,dzięki za tak prosty przepis!!pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Chleb smaczny, drozdzy potrzeba mniej .Czy probowalas z inna maka?

    OdpowiedzUsuń
  12. Z pszenna tez wychodzi:) ania

    OdpowiedzUsuń