poniedziałek, 30 marca 2015

GRUSZKA W KISIELU


Kisiel przyrządzony  z paczki to zagęszczona skrobią woda z  dodatkiem aromatów, barwników i cukru. 


Dla wielu alergików jest to  przekąska z listy zakazanej a i zdrowemu dziecku warto zaproponować w zamian kisiel domowy. Czas przygotowania to kilka minut. Jest on na tyle słodki, że nie wymaga dodatku cukru. Lubiany jest zarówno przez moje dzieci  jak i te, które goszczą w naszym domu. Moja chrześnica Marcelina jest jego wielką fanką;)

Przepis:

- 1 dojrzała gruszka ( starta na małych oczkach tarki)
- 80-100ml wody
- szczypta cynamonu, goździk i kawałek laski wanilii
- łyżeczka mąki  ziemniaczanej rozmieszana w niewielkiej ilości wody


Startą gruszkę gotować z z wodą i przyprawami przez 3 minuty, następnie wlać do masy zawiesinę z mąki, dokładnie wymieszać i  gotować jeszcze ok.  15 sekund. Wyciągnąć z kisielu gożdzika i laskę wanilii. 

Smacznego, Natalia!



6 komentarzy:

  1. Smakowite i takie proste! A co to za smakołyki w małych miseczkach na ostatnim zdjęciu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amarantus, gryka ekspandowana i jagody bo dziecię cchciało zjeść różowy jogurt (podpatrzyła w przedszkolu)

      Usuń
  2. hej
    A gruszka Was nie uczula?
    Przecież to mega alergen, moja mała ma cały odbyt żywo czerwony po minimalnej ilości gruszki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy inne owoce (np. jabłka) nadają się też, czy musi to być wyłącznie gruszka?K&U
    www.ulissima.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Inne owoce też się nadają. Kisiel z jabłek robiłam i było ok.

      Usuń